Powered By Blogger

2024/06/23

_______________PHOTOJOURNALISM_IN TIME_______________

the heaven darkroom 

 

The Umbrella Photographic Institute: Photo Subject to copyright/Sweden/Street Scene© Photo: Jean Hermanson

Jean Hermanson

Född 1938 och utbildad fotograf på Atelje Welinder. Under slutet av 60-talet reste Jean Hermanson runt i Sverige och fotograferade arbetare på olika arbetsplatser i Sverige och dokumenterade deras arbete och liv. Efter att han dog i cancersjukdom 2012 fick hans två barn ärva sin pappas fotostudio och tusentals i stort set osedda fotografier och negativ. Enligt sina barn ville han inte offentlig göra sina bilder speciellt mycket.

Jean Hermanson gjorde också reportageresor utomlands - till Vietnam, Spanien med Jens Nordenhök, till Guinea-Bissau med Anders Ehnmark under kolonialkriget och till Elfenbenskusten. 


Sedan 1980-talet har Jean Hermanson i huvudsak arbetat med dokumentärfilm. Många handlade om sydsvenska arbetarstäder där industrier lades ned och arbetslösheten växte. Den senaste filmen gjordes 2001 och handlar om slakteriarbetare i Sverige.

Alla människor blir vackra av arbete, ansåg fotografen och dokumentärfilmaren Jean Hermanson. När han gick bort 2012 lämnade han efter sig hyllmeter med bilder på arbetare. Nils Petter Löfstedt, som var Hermansons fotoassistent, har gjort en dokumentärfilm om bildskatten

















Photo Subject to copyright/Sweden/Street Scene© Photo: Jean Hermanson

 Images is subject to copyright/Sweden/Street Scene© Photojournalism In Time©

Photojournalism in Time Är det senaste webb verktyg inom Street Scene Worldwide photo group. Bildjournalistik är en särskild form av journalistik som skapar bilder för att berätta en nyhet. Nuförtiden är det vanligtvis bara stillbilder, i seriösa nyhetsrapporteringar, som åsyftas. Bildjournalistiken skiljer sig från andra närbesläktade grenar inom fotografin på följande. En bildjournalists vardag går ut på att ständigt anpassa sig och gilla läget. Fotografen ska kunna tänka nytt på en sekund och se sig om efter nya möjligheter inom de snäva ramar som begränsar uppdraget: att göra något visuellt intressant av en verklighet som inte är det, ofta under tidspress och inte sällan med relativt motvilliga modeller. Photojournalism in Time kommer att arbeta genom de riktlinjer som arbetats fram av : Copyright/Sweden/Street Scene

Inga kommentarer: