välbalanserad bulle
I många år var kanelbullen en självklar del av det svenska fikandet. Efter spridning och beundran världen runt, har en viss stolthet över bullarna, har en viss mallighet spridit sig i svenska hemmen. det var nog rätt många som fick ett leende på läpparna, när Kanelbullens dag firades för första gången den 4 oktober 1999. "Ska bullar firas nu också". Men idag är många som ser fram emot denna dag, då den firas överallt, även på arbetsplatser. För det är nu vårt vanligaste fikabröd. Och som säljs som smör i oktober, till bageriernas belåtenhet. Bullen har också fått stort beröm och uppmärksamhet världen runt. Eftersom bullen är välbalanserad med sin enkla blandning, av kardemumma, kanel, smör och socker, har gjort att den blivit omtyckt och elegant, med sina snurrade lager av deg, och kallas för klassisk Svensk fika.
Innan kanelbullens tid vid slutet av 1800-talet så bakades det, "som det kallades släta bröd", med ungefär samma konsistens. Kanelbullen kom flera år senare. Nämligen strax efter första världskriget, när ransonerings tiden upphörde på ingredienserna. Till en början var bullarna dyra och bara för de välbärgade. I de första recepten som kom, hade den fått namnet "kanelsnäcka", som folk kallar den än idag.
Det skulle dröja tre årtionden, till efter andra världskriget, innan bullen kom in i de svenska folkhemmen. Sen dess har bullen blivit känd och berömd som det bästa fikabrödet i vår a folkhem, och spridit sig ut i världen. Så håll till godo denna dag med en eller flera bullar, kanelsnäcka eller kanelbulle. Och som det heter kärt barn har många namn. Idag är det dessutom fredag, så håll tillgodo med bullar //// Robert G
Images is subject to copyright/Malmö/Sweden/Street Scen ©Photo:Robert G
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar