Powered By Blogger

2024/07/15

__________¤¤¤¤ MALMO TODAY REFLECTION ¤¤¤¤__________

arkitektonisk stadsutveckling 


En stad i sin ständiga utveckling på alla plan, när det gäller stadsmiljön. En process som alla städer genom går. Den här bilden är tagen i Nyhamnen. Nyhamnen ligger vid havet, i direkt anslutning till Malmö Centralstation. Här växer en ny hållbar stadsdel fram med en blandning av bostäder och verksamheter, handel och service.
Utbyggnaden av Nyhamnen kommer att ske etappvis under flera decennier. Norr och öster om centralstationen är utvecklingen redan igång. Den sista etappen beräknas pågå och vara klar, under åren 2040-2050. Det man kan se nu är hur gamla fabriks byggnader, som Kockums t.ex. rivs och en del får stå kvar och byggs in i det nya. En intressant utveckling att följa ///// Robert G

Översiktpslanen för Nyhamnen ger möjlighet att utveckla och utvidga Malmös stadskärna med nya stadsmiljöer. Närheten till Centralstationen ger förutsättningar att skapa en hållbar stadsdel med goda regionala kommunikationer.


Nyhamnen har en lång och rik historia kring skeppsfart och handel. De gamla industrimiljöerna som finns kvar idag är en viktig del av områdets identitet. 1775 tog köpmannen Frans Suell initiativ till att börja anlägga en hamn i Malmö. Sedan dess har Malmös kustlinje flyttats längre och längre ut i havet genom utfyllnader och förlängningar av kajerna.
Nyhamnen är ett relativt gammalt namn, som finns med på kartor från tidigt 1900-tal. Nyhamnsbassängen kom till när Nyhamnspiren och Hullkajen byggdes ut år 1903. Från början sträckte den sig ända ner till Jörgen Kocksgatan. I början av 1990-talet fylldes den innersta delen av hamnbassängen igen och blev uppställningsplats för bilar som skulle fraktas till Tyskland.


Nyhamnen har också varit en utgångspunkt för emigration. Under den stora utvandringen från Sverige i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet var Malmö landets näst största avresehamn för emigranter. Mellan åren 1874–1939 lämnade 160 000 personer Sverige härifrån. 
Industrialiseringen i slutet av 1800-talet och de goda möjligheter till transport som järnvägen innebar, ledde till att en stor del av stadens livsmedelshantering  placerades i Nyhamnen.


1904 invigdes stadens offentliga slakthus i Nyhamnen, för att underlätta exporten av kött från hamnen. Under 1930-talet uppfördes den så kallade Smörkontrollen på Ångbåtsbron, en kontrollstation för ägg och mejerivaror. Båda byggnaderna, Smörkontrollen och Slagthuset, finns kvar än idag men har byggts om och fått andra funktioner och innehåll.

 Malmö Today är ett pågående projekt som handlar om den urbana stadsmiljön varje dag om allt som händer i en stad. Det är Malmöfotografen Robert Rggus G som startade detta fortgående projekt i samarbete med Street Scene. En världsomspännande fotoblogg. Malmö är idag ett naturligt nav för människor och kulturer från hela världen. Stadens invånare kommer från cirka 180 länder. Denna mångfald är en av Malmös viktigaste tillgångar och skapar grunden för ett rikt kulturliv. Det rustar också Malmö att prestera bra i en allt mer globaliserad värld. Malmö strävar efter att vara en hållbar stad – socialt, ekonomiskt och miljömässigt. Företag, forskare, invånare och kommuner arbetar nära tillsammans för att minska hälsorelaterad ojämlikhet, särskilt bland barn och unga. Malmö är också föregångare för miljözoner som Augustenborg, Västra hamnen och Hyllie.

Images is subject to copyright/Sweden/Street Scene© Malmo Today©Photo:Robert G

Inga kommentarer: