Powered By Blogger

2024/06/03

____________------------ THE PEN TELLS ------------____________

 rondellen med många namn

Rondellen vid Malmö Folkets Park är en rondell i korsningen av Kristianstadsgatan och Södra Parkgatan i Malmö. Den är belägen i det sydvästra hörnet av Folkets Park och har inget officiellt namn. Den har i folkmun kallats Hästarondellen, Bajsrondellen och Knarkrondellen.

Under 1900-talets första decennier uppfördes tre 19 meter höga byggnader i jugendstil som kom att utgöra platsens yttre gränser i väster och sydost. Mot Folkets park finns istället en mur som kommit att användas som graffitivägg. De tre byggnadernas fastigheter är Länken 4, arkitekt Hans Thyselius, Källan 6 och Uret 1. Uppförda 1907.

Rondellen har haft en brokig historia med öppen narkotikahandel och bråk om intilliggande graffitiväggar, men också evenemang som loppisar, utställningar och festivaler.

I november 2004 försåg kommunen platsen med en ny belysning i form av ljusskärmar som en del av projektet "Malmö by light" i syfte att öka tryggheten. De tjugo ljusskärmarna är två meter höga och vardera en halv meter breda. De är vända inåt mot planteringen som finns mitt i rondellen. Nattetid skiftar ljusskärmarna färg i sekvens. Belysningen heter Inside out och har tagit inspiration från romanen Liftarens guide till galaxen.

Runt 2016 uppmärksammades att narkotikahandel skedde öppet i rondellen. Många omkringboende uttryckte sin oro och särskilt uppmärksammat blev det att langarna stod i entrén till ett daghem och erbjöd narkotika till alla förbipasserande, även barn. Narkotikahandeln hade då skett under en längre tid. Runt 2017 sattes kameraövervakning upp på platsen och 2023 konstaterade polisen att ingen narkotika sålts på platsen under hela år 2023.

På grund av den öppna narkotikahandeln har rondellen i folkmun fått namnet Knarkrondellen. Det namnet lades in på Google Maps via en app som gjorde det möjligt att föreslå ändringar på denna tjänst lanserades. I folkmun har också rondellen kallats Parkrondellen. Och det är ett lämpligt namn att läggas in i historien om denna rondell. I tid och rum.


Pennan är mäktigare än  Svärdet ! Talesättet är kanske en klen tröst för den som står inför  det råa och nakna våldet. Men det har använts om och om igen genom historien. Betydelsen är att ord, kunskap och kommunikation är starkare maktmedel än krig och våld.


 Images is subject to copyright/Malmö/Sweden/Street Scen ©Photo:Rggus G

Inga kommentarer: