Powered By Blogger

2024/01/19

__________ RGGUS REFLECTION 2.0 - PHOTOBLOG _________

att ingå äktenskap 



När vi gifter oss är det naturligtvis av kärlek. Så har det inte alltid varit. I det gamla bondesamhället var äktenskapet en praktisk angelägenhet som parets fäder gjorde upp om. Speciellt viktigt var det i de högre samhällsklasserna, där en sammanslagning av gårdarna ökade förmögenheten och därmed också makten.
När en lämplig brud hade hittats gällde det för bonden att övertyga hennes far om det lämpliga med ett bröllop. En "böneman" (t.ex. skomakaren i byn) anlitades för att övertyga den tilltänktas far om den unge mannens förträfflighet.
Detta var en uppgörelse som skulle gagna två släkten och många gånger var inte ens det blivande brudparet informerat om vad deras fäder hade bestämt. I vissa delar av vårt land hölls bröllopet i samband med jul och nyårshelgen, då det var gott om mat. På andra ställen kunde det vara vanligare att hålla bröllopet till påsk, eftersom det var förbjudet att genomföra en vigsel i samband med fastan. Vigslar vid pingst och midsommar blev vanligt på 1900-talet. Den här bröllopsbilden är från helgen när min yngste son "Mattias&Silvana" gifte sig med sin livskamrat Robert G

 Institute of Images is subject to copyright/Malmö/Sweden/Street Scen ©Photo:Robert G

Inga kommentarer: